Fler bilder

Lookout IPA

8,5 l ~7,2 vol-%


Längtar du efter sommaren? Det går att få en gnutta sommar mitt i den mörka vintern. Denna gyllene IPA är bryggd för att fånga den känsla av förundran som kommer då solen smälter ner i havet. Rader av citrussmaker rullar över en strand av malt. Intensiva furu- och grapefruktdofter träffar näsan som en frisk bris, medan känslan av ale värmer inifrån.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i December 2016.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
  • 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 1 x 25-28g Cascade pellets
  • 1 x 25-28g Chinook pellets
  • 1 x 25-28g Centennial pellets
  • 1 x 11,5g Safale US-05 Dry Yeast
  • Coopers Carbonation Drops

Färg: Gyllene
Beska: Medium/Hög
Kropp: Medium/Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp en påse Mr Beer Maltextrakt Pale tillsammans med 2 liter vatten i en kastrull.
    Tillsätt Cascadehumlen och koka i 10 minuter. (Vi rekommenderar att använda en kokpåse el.dyl. att lägga humlen i.)
    Tillsätt Chinookhumlen och koka i ytterligare 5 minuter. (Vi rekommenderar att använda en kokpåse el.dyl. att lägga humlen i.)
    Ta kastrullen av spisen och ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.
    Häll ölsatsen och den andra maltextraktpåsen i den kylda maltvörten i jäskärlet (du behöver inte röra om).
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 8,5 liter.
    Strö torrjästen (Safale US-05 och jästpåsen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

     
  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-12 dagar.
    Ungefär vid dag 7, tillsätt Centennialhumlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att använda en kokpåse el.dyl. att lägga humlen i.)
    Mät hädanefter densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar. FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs