Luchador Spiced Chocolate Stout
Ey Luchador ... showtime. Detta svarta öl med ljusbrun skumkrona kämpar väl över sin viktklass. Om du lockas av de dominerande choklad- och kaffearomerna, så lönar det sig att hålla upp garden. De efterföljs nämligen av lurpassande mexikanska kryddor, vilka ser ut att komma från ingenstans. Ölet har stor, muskulös smak och man kan lätt bli lurad av chokladens sötma och maltens mjukhet. En bitter smäll kakao jämnar ut mjukheten och det efterföljs av en kick chili, som likt en fribrottarkämpe smäller dig över käken. Men frukta icke, kryddan knockar inte ut dig. Den får dig bara att begära ytterligare en rond. Detta är en tungviktarstout som lever upp till sitt rykte.
Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Kaffe, Rostad, Söt, Choklad, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 7,3
Färg (EBC): 76
Beska (IBU): 69
Bryggvolym (liter): 21
Ingredienser
- 1 x 1.7kg TC Devil's Half Ruby Porter
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
- 1 x 1kg Brew Enhancer 3
- 250g Chocolate Malt ~800 EBC (krossad)
- 250g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
- 1 x 25g Bravo pellets
- 1 msk Kakaopulver
- 1 tsk Cayenne-chilipulver
- 1 x 11g SafAle US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan tillsammans med 500g Brew Enhancer 3.
Tillsätt Bravo humle och koka i 45 minuter.
Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt kakaopulvret och cayenne-chilipulvret, sätt på locket och låt dra i ytterligare 5 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet och resten av Brew Enhancer 3 i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18-20°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.