Macho Macchiato Stout
23 l ~4,7 vol-%
Som ett välgjordt kaffe är denna läckra Stout mörk och krämig med bara en liten aning beska. Hemligheten bakom den mjuka konsistensen är dock inte en pretentiös skäggig barista, utan snarare en bryggningsprocess som använder sig av mjölksockrets unika egenskaper. Även om den lena och torra munkänslan är det första som du kommer att märka, blir den snabbt följt av en aromatisk kombination av kaffe och choklad, som sedan avsmalnar till en fin, söt finish. Det här är definitivt ett öl värt att vara snobbig om. Kom ihåg att lyfta lillfingret.
Detta recept var Månadens Receptpaket i Augusti 2017.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Irish Stout
- 2 x 500g Light Dry Malt
- 300g Chocolate Malt (800-1000 EBC) (krossad)
- 1 x 250g Laktos
- 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Mörkbrun
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter.Tillsätt 2 x 500g Light Dry Malt, 250g laktos och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Sila ner den kokade maltvätskan i jäskärlet. Rör om.
Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen (Nottingham + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 9-12 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.