Fler bilder

Maine Moose White Ale


Denna krispiga White Ale är fräsch som fjälluften och den har unika örtiga och apelsinlika toner. Blekt halmfärgad under sitt lena skum. En doft av vete, citrusskal och koriander lägger sig också som smak på tungan, utökad med banan och marmelad. En uppfriskande låg beska och en ren finish gör den till ett härligt öl.

Öltyp: Ale
Profil: Maltig, Blommig, Citrus, Kryddig, Estrig, Kryddnejlika
Alkoholhalt (% ABV): 4,8
Färg (EBC): 7
Beska (IBU): 26
Bryggvolym (liter): 22

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
  • 1 x 1.5kg TC Malt Extract - Wheat
  • 8g Malet pomeransskal
  • 8g Krossade korianderfrön
  • 1 x 11g Lallemand Munich Wheat Beer Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 2 liter vatten. Tillsätt bägge kryddorna och låt koka i 5 minuter
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1009-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare