Fler bilder

Neon Haze Session IPA

Vi har nappat på "Haze-craze" med denna ljusa och livliga Session IPA. Dess speciellt utvalda jäst livar upp de saftiga tropiska estrarna och hjälper till att ge en härligt tilltalande grumlighet. Vi packade så mycket humlesmak som vi kunde i denna fantastiska, mellanstarka Ale. Ett moln av tropiska aromer alltifrån passionsfrukt till citrus virvlar upp ur glaset innan det svävar iväg för att ge plats för grapefrukt- och melonsmak. Till sist avrundas allt av en magiskt len bitterhet.



Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Söt, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 4,3
Färg (EBC): 10
Beska (IBU): 42
Bryggvolym (liter): 22

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
  • 1 x 1kg Brew Enhancer 3
  • 250g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Bravo pellets (eller Columbus)
  • 1 x 25g Galaxy pellets
  • 1 x 25g Citra pellets
  • 1 x 11g Lallemand American East Coast Dry Yeast
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan tillsammans med halva paketet Brew Enhancer 3.
    Koka först i 5 minuter, därefter tillsätt Bravo humlen och ta genast kastrullen av plattan.
    Låt dra under lock i 30 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och resten av Brew Enhancer 3 i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 9-12 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1009-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare