Fler bilder

Off Track Session XPA

Det är dags att gå en runda utanför den trampade stigen. Likt en fräsch landsbris, kommer denna lätta Session Ale få dig att upptäcka nya territorium (eller välbekanta stigar, om du är en erfaren vandrare). Blekt gyllengult likt en soluppgång i vildmarken. Ett vitt mjukt skum som doftar av mango och grapefrukt. Smaker från tropikerna och citrus följer tätt i hälarna. En lätt maltbas och låg beska, gör detta till ett öl som bara måste utforskas. Och tack vare sitt låga ABV kommer det inte att hindra dig när du vill vandra vidare.


Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 3,6
Färg (EBC): 9
Beska (IBU): 25
Bryggvolym (liter): 24

Ingredienser 

  • 1 x 1.7kg TC Preacher's Hefe Wheat
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 250g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Citra pellets
  • 1 x 25g Azacca pellets
  • 1 x 15g Coopers English Ale Yeast
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
    Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra under lock i 30 minuter.

    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan
    Tillsätt hälften av Azacca humlen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra under lock i 20 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 19 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 24 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 5-10 dagar.
    Ungefär vid dag 3 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
    Börjande från dag 5, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1005-1010.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare