Fler bilder

Pan Handle Caramel Cream Ale

Som en stor påse med de där klibbiga karamellerna som fastnade i gommen som barn ... men bara mycket bättre. Den karamelliga malten som blandas med krämighet av laktos och vanilj förvandlar detta öl till en godbit, som om den kommit direkt från godisaffären. Vanilj, karamell och kaffe förenas av kola och en minimal bitterhet för att skapa blandat gott med smaker som gör detta till ett unik dessertöl. Eller då du känner dig för en gnutta söt, söt nostalgi.

Öltyp: Ale, Amber
Profil: Maltig, Fruktig, Estrig, Kaffe, Söt, Choklad
Alkoholhalt (% ABV): 5,3
Färg (EBC): 21
Beska (IBU): 20
Bryggvolym (liter): 20

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Mexican Cerveza
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 200g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 900g Laktos
  • 1 vaniljstång eller motsvarande mängd vaniljextrakt/essens.
  • 1 x 11g SafAle S-04 Dry Yeast
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och låt koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Tillsätt laktosen och rör om så att det löser upp sig.
    Tillsätt vaniljen, sätt på locket och låt dra i 15 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 20 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1020-1025.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare