Fler bilder

Raspberry Wheat Beer

"These boots are made for brewin’, and that’s just what they’ll do." Vi tog fram ett veteöl som är precis lika gott som det är unikt. På med arbetskängorna och gör er klara för ett fruktigt veteöl som glimmar som guld i glaset, under en kudde av skum. De stora aromerna av frukter, citrus och bär finns där tack vare den unika blandningen av te och den speciella humlekombinationen Pink Boots, som innehåller Simcoe, Mosaic, Citra, Palisade och Loral. En liten aning banan och klöver från jästen banar väg för inspirerande smaker av biscuit-malt och fruktsallad. Alltsammans jämnas ut av en gnutta West Coast -furu, vilket gör ölet väldigt uppfriskande, utan att vara alltför beskt.

Öltyp: Ale
Profil: Blommig, Örtig, Fruktig, Estrig
Alkoholhalt (% ABV): 4,5
Färg (EBC): 10
Beska (IBU): 20
Bryggvolym (liter): 22

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 250g Crystal Malt (300 EBC) (krossad)
  • 1 x 25g Pink Boots Society 2018 Blend pellets
  • 5 st Tepåsar Hallonte
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast + halva jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten. 
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter. Ta kastrullen av plattan.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (US-05 + halva jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 9-12 dagar.
    Ungefär vid dag 6 (när skummet sjunkit ihop), ta 1 liter kokhett vatten och lägg i de 5 tepåsarna. Täck över med ett lock eller plastfilm och låt stå och dra tills vätskan har svalnat. Häll sedan vätskan i jäskärlet (med tepåsar och allt) och tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1012-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare