Sombrero Light Lager
¡Hola amigos! Oavsett om det är dags för en fiesta eller en pre-siesta, får detta avslappnande lageröl dig inte att känna dig kaktus. Blekt gyllengul som en mexikansk soluppgång. Denna fräcka cerveza bjuder på citrus- och tropiska fruktaromer. Grapefrukt och färska brödsmaker följer en mild beska. Sen sparkar den bakut med en skarp och ren finish. Garnera med en citron- eller limeskiva.
Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Efterjäsningen på flaska kan ta en vecka eller två längre än normalt.
Öltyp: Lager
Profil: Citrus, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 4,5
Färg (EBC): 5
Beska (IBU): 21
Bryggvolym (liter): 22
Ingredienser
- 1 x 1.7kg Int. Mexican Cerveza
- 1 x 1kg Brew Enhancer 1
- 1 x 25g Enigma pellets
- Skalet från 1 citron
- 1 x 15g Coopers German Lager Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt Brew Enhancern och ölsatsen och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 20°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 12-15°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tvätta och skala citronen och se upp att inte få med det vita under skalet. Tillsätt skalet i 250ml kokande vatten, ta genast av plattan och låt dra i 5 minuter. Häll vätskan med skal i jäskärlet.
Tillsätt samtidigt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1007-1012.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.