Fler bilder

Sparkling Tonic Amber Ale

Detta återupplivande och bärnstensfärgade ale bygger på receptet som satte igång ett helt bryggeri. Thomas Cooper skapade ett glittrande tonic ale när hans fru Ann blev sjuk. Hon återhämtade sig fint, tack vare hans smarta "medicin". 'Thomas visste då att han upptäckt något speciellt. Och här är vi nu, 158 år senare. Och vi behöver en ganska kraftig "tonic" igen. Det bjuder på en mirakulös mosaik av aromer och smaker. Från dofterna av mango och citrus, till ett mått söt karamell och en dos tropik på tungan. Alltsammans avslutat av en hälsosam och uppfriskande beska. Definitivt en stärkande dryck, även för svårare tider.


Öltyp: Ale, Amber
Profil: Maltig, Humlad, Fruktig, Rostad, Söt
Alkoholhalt (% ABV): 5,5
Färg (EBC): 22
Beska (IBU): 45
Bryggvolym (liter): 23

Ingredienser 

  • 1 x 1.7kg TC Innkeeper's Daughter Sparkling Ale
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 250g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Mosaic pellets
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:

    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 22°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 22-24°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1004-1008.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare