Super Slurper Hazy IPA
Du kommer definitivt att vilja få dina läppar kring denna aptitretande IPA. Blekt gyllene till färgen. Disigt med ett tjockt vitt skum. Den supercoola Cryo Pop-humlen (kryogeniskt bearbetad för maximal effekt) och Nelson Sauvin-humlen från Nya Zeeland framhäver smakerna av citrus, krusbär och tropiska frukter, vilka hack i häl följer aromerna av citrus och stenfrukt. Lapa i dig av den den mjuka munkänslan innan det hela rundas ut med en krispig, klar finish.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Citrus, Fruktig, Söt
Alkoholhalt (% ABV): 4,7
Färg (EBC): 8
Beska (IBU): 27
Bryggvolym (liter): 20
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
- 1 x 1kg Brew Enhancer 3
- 250g Golden Naked Oats 12-24 EBC (krossad)
- 1 x 25g Cryo Pop pellets
- 1 x 25g Nelson Sauvin pellets
- 1 × 11g Lalbrew Verdant IPA Dry Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan och tillsätt ca 300ml kallt vatten för att få ner temperaturen till 85°C.
Tillsätt 1 påse Cryo Pop humle (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra under lock i 20 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och Brew Enhancern i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 16 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 20 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-23°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1012-1017.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.