Fler bilder

The Dark Monk


Våra böner är besvarade. En belgisk Brown Ale för våra trogna anhängare. Detta öl i Trappist-stil hyllar de trofasta munkarna som har närt samhället med sina brygder ända sedan 1500-talet. En himmelsk balans mellan beska och sötma. Treenigheten av karamell, kaffe och choklad från malten smälter sömlöst ihop med de kryddiga estrarna från den belgiska jästen. Låt denna välsignade lilla Ale stå och värmas upp i glaset lite grann för att sedan verkligen kunna uppskatta dess subtila och heliga nyanser.


Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Örtig, Kryddig, Estrig, Kaffe, Rostad
Alkoholhalt (% ABV): 6,5
Färg (EBC): 30
Beska (IBU): 25
Bryggvolym (liter): 23

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Coopers Lager
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 100g Crystal/Caramel Malt 300 EBC (krossad)
  • 250g Chocolate Malt 800-1000 EBC (krossad)
  • 1 x 25-28g Willamette eller Styrian Golding eller Fuggle (U.S.) eller Tettnanger (U.S.) pellets
  • 1 x 11g Safbrew T-58 + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan.
    Tillsätt humlen och koka i 10 minuter. Ta därefter kastrullen av plattan.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter.

    Tillsätt 500g Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Sila ner den nerkylda malt/humlevätskan i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (T-58 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1016.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare