Fler bilder

The O.C. Wit

21 l ~4,8 vol-%

Tänk dig ett belgiskt veteöl en vacker dag bland apelsinlundarna i Kalifornien. Det är en ömt öl med tillsats av färska blodapelsiner, varvat med äkta korianderfrön för att ge subtila citronaromer. Citrusblommor och peppararomer banar väg åt apelsin och söt malt, med en uppfriskande avslutning. Under ett mjukt, vitt skum finns en fruktträdgård full av fruktighet - inget att frukta. Moget och klart för skördning efter cirka tre veckor.
 

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 1 x 25-28g East Kent Golding pellets
  • 1 x 15g Korianderfrön
  • 1 x 11g Safale K-97 eller Lallemand Munich Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops
  • Rivet skal från 2 blodapelsiner eller vanliga apelsiner (valfritt tillägg, ej nödvändigt)

Färg: Ljus Halm
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Krossa 15 gram korianderfrön.
    Koka upp 3 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
    Tillsätt de krossade korianderfröna och East Kent Golding humlen och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan och tillsätt de rivna apelsinskalen (ej nödvändigt). Låt stå och dra under lock i 10 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och 500g Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (K-97 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare