Fler bilder

Trendy Trousers Amber Ale


Glöm Paris och London. Adjö Milano. Säsongens trendigaste Ale är avslappnad och redo för modevärlden. Djup bärnstensfärg skimrar i glaset. I ölets svala tyg syns kryddor, samt aromer av passionsfrukt ihopvävda med en djärv smak av karamell, söt malt och en matchande lätt rostad smak. Och allt detta går ihop med en fast beska och en tillfredsställande värme, precis som dina skönaste träningsbrallor.


Öltyp: Amber
Profil: Maltig, Humlad, Blommig, Örtig, Citrus, Fruktig, Kryddig, Kaffe, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,4
Färg (EBC): 36
Beska (IBU): 30
Bryggvolym (liter): 21

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
  • 1 x 1kg Brew Enhancer 2
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 100g Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 100g Roasted Barley (krossad)
  • 2 x 25g Galaxy pellets
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan tillsammans med 500g Light Dry Malt.
    Tillsätt 1 påse (25-28g) Galaxy humle och koka i 15 minuter.
    Ta kastrullen av plattan.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och Brew Enhancer 2 i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 10 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1013.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare