Fler bilder

Triple Choc Stout

0,00 kr
Dela upp betalningen
från 6 kr/månad

Triple Choc Stout



Missade du den sista chokladbiten? Oroa dig inte, vi har ännu en bit till dig. Här packar du inte upp ett, och inte heller två, utan TRE lager choklad i denna rika, sammetslena och smidiga stout. Det är en trippelchoklad, med chokladmalt, kakaoskal och kakaopulver, vilka alla visas upp i tur och ordning. Denna mörka och fylliga stout ger dofter av kaffe och choklad. Detta följs av smaker av söt kola, en måttlig beska och ännu lite mer choklad. Och slutligen en smidig och läcker finish. Och nämnde vi chokladen? Det är som en jättelik chokladbit ... i en stout. Vad mer kan man önska sig? 



Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Kaffe, Rostad, Söt, Choklad
Alkoholhalt (% ABV): 6,5
Färg (EBC): 138
Beska (IBU): 43
Bryggvolym (liter): 22




Ingredienser 




  • 1 x 1.7kg Int Irish Stout

  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light

  • 1 x 1kg Brew Enhancer 3

  • 250g Chocolate Malt 800-1000 EBC (krossad)

  • 100g Kakaoskal

  • 2 msk Kakaopulver

  • 1 x 15g Coopers English Ale Yeast + jästen från ölsatsen

  • Carbonation Drops












  • Steg 1: Blanda


    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.


    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.


    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt kakaopulvret, sätt på locket och låt dra i 5 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.


    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och Brew Enhancern i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 18-20°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.


    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.


     







  • Steg 2: Brygg


    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 3 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt kakaoskalen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga dem i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.


    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.





    Vidare