Turbo Charged American Pale Ale
Brewers, start your engines. Denna American Pale Ale tänder på alla cylindrar med en högoktantrio av saftiga amerikanska humlesorter, vilka fyller tanken med aromer av citron, persika och grapefrukt. På smaksidan tar malten ett bekvämt baksäte om humlens fräscha fruktighet. Detta öl accelererar över mållinjen med oslagbar beska och tillfredsställelse värda en placering på prispallen.
Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Humlad, Tallkåda, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,6
Färg (EBC): 11
Beska (IBU): 55
Bryggvolym (liter): 20
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Mexican Cerveza
- 1 x 1kg Brew Enhancer 3
- 1 x 500g Light Dry Malt
- 250g Crystal/Caramel Malt 100 EBC (krossad)
- 1 x 25g Bravo pellets (eller Nugget)
- 1 x 25g Simcoe pellets
- 1 x 25g Citra pellets (eller Mosaic)
- 1 x 11g SafAle US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Klä en kastrull invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter hett (65-70°C) vatten. Låt dra under lock i 30 minuter.
Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Häll över vätskan i en större kastrull (~8 l).
Tillsätt ytterligare 3 liter vatten och 500g Light Dry Malt.
Koka upp vätskan och tillsätt Bravo (eller Nugget) humlen. Låt koka i 30 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och Brew Enhancer 3 i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 20 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1014-1018.