Fler bilder

Vintner's Lager

22 l  ~5,9 vol-%

Du känner till problemet... Det är en vacker solig eftermiddag och du kan inte bestämma dig om det skall vara öl eller vin. Tja, varför inte bägge? Och nej, vi uppmanar dig inte att slå ihop dina drycker - i stället menar vi en slurk av vårt käcka Vintner's Lager.
Den mycket eftertraktade humlen Nelson Sauvin ger denna brygd en pydlig vinkaraktär som påminner om en frisk Sauvignon Blanc. Men det här är inte vin - det är fortfarande väldigt mycket ett djärvt maltigt öl, som dessutom har en smått söt bas för humlesorterna att visa upp sina karaktärer av vitt vin, cantaloupe och tropiska frukter.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Efterjäsningen på flaska kan ta en vecka eller två längre än normalt.



Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC 86 Days Pilsner
  • 3 x 500g Light Dry Malt
  • 250g Cara Hell Malt (20-30 EBC) (krossad)
  • 1 x 25-28g Nelson Sauvin pellets
  • 1 x 25-28g Enigma pellets
  • 1 x 11g Saflager S-23 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops


Färg
: Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och tillsätt hälften av bägge humlepåsarna.
    Låt koka i 5 minuter och ta därefter kastrullen av plattan.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och 3 x Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (S-23 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 15°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
    Vid dag 7, tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1006-1010.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare