White With One Dark Ale
En kombination av två av världens mest populära brygder. Kaffe och öl. Här kan vi dock skippa lattekonsten, eftersom detta är konst i sig.
Espressobrunt, under ett mochafärgat skum. Aromer av kaffe och mjölkchoklad flyter upp till näsan. Sedan rinner en våg med mer kaffe, kola och chokladsmaker över smaklökarna. Det hela balanseras av en sötma från Amber-malten och av en rundad munkänsla från laktosen.
Så oavsett om du är en kaffeälskande ölbryggare eller en ölälskande barista, så är det här en cool brygd som kommer att pigga upp även den mest kinkiga hipstern.
Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Kaffe, Söt, Choklad, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,4
Färg (EBC): 61
Beska (IBU): 50
Bryggvolym (liter): 20
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. English Bitter
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
- 250g Chocolate Malt 800-1000 EBC (krossad)
- 100g Laktos
- 1 x 100g Kaffebönor
- 1 x 15g Coopers English Ale Yeast (eller 1x SafAle S-04) + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan tillsammans med laktosen. Låt koka i 5 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 15 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 20 liter och 18-20°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-24°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt kaffebönorna i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.