Zesty Blonde
22 l ~5 vol-%
Hon är den uppfriskande fläkten som får dig att sitta upp och le. Hon gör inte hashtags eller selfies. Hon kan kanske använda ett fotofilter, men det är inget som förmår dölja hennes naturliga charm och gnista. En doft av grapefrukt, söt malt och blomster avslöjar att hon är på kommande. Vetebasen ger en fullare munkänsla, men lämnar gott om utrymme för Cascadehumlen och citrusskalet att skina som den solgudinna hon är.
Öltyp: Ale
Profil: Maltig, Citrus
Alkoholhalt (% ABV): 5,0
Färg (EBC): 12
Beska (IBU): 21
Bryggvolym (liter): 22
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
- 2 x 500g Light Dry Malt
- 250g Cara/Crystal Malt (100 EBC) (krossad)
- 100g CaraPils Malt (2,5-6,5 EBC) (krossad)
- 1 x 25g Cascade pellets
- 1 x 11g Safale K-97 eller US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
- Skalen från 2 grapefrukter (valfritt - man kan även brygga utan detta)
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Tillsätt 1 påse (25g) Cascade humle och koka i 10 minuter.
Ta kastrullen av plattan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (K-97 eller US-05) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
(Om du inte tillsätter grapefruktskal, kan du hoppa över följande punkt):
Vid dag 7, koka upp 2,5 dl vatten och tillsätt skalen från två grapefrukter (undvik det vita i skalen). Ta av plattan och låt dra i 5 minuter. Tillsätt därefter vätskan och skalen i jäskärlet.
Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.