Julebryg
20 l ~6 vol-%
Dansk historia säger att den första "Julebryg" bryggdes 1958 av Calsminde Bryggeri och att det var en traditionell, stark ale. Denna säsongsbrygds popularitet gjorde att andra bryggerier också började brygga julöl. Så föddes traditionen med "J-dagen" - den första fredagen i November.
I Danmark har nog vartenda bryggeri minst ett julöl (BJCP-kategori 21B) i sitt sortiment. Många varianter använder en blandning av korn-, vete- och specialmalt med de traditionella tonerna av karamell, anis, lakrits, vanilj och kanel. Andra brygder har mer exotiska drag såsom aprikos, choklad, honung, koriander, apelsin och kardemumma.
Var inte rädd för att experimentera och göra ditt julöl personligt. Ölsatsen är valfri. Välj utifrån vilken färg, smak och beska du vill ha. Beskan finns angiven för varje ölsats. Du kan också enkelt variera kryddorna precis som du vill. De flesta av julens kryddor och frukter kan fungera fint. Jäs med valfri jäst (lagerjäst, alejäst eller en blandning) eller använd den sort vi föreslår i receptet. Börja brygga i god tid så att du kan sikta in dig på en första provsmakning den första fredagen i november. Eller vilken som helst fredag.
Några av smakerna och aromerna kan kännas lite fel när ölet är ungt men får det lite tid på sig så gifter de sig fint. Tänk också på att beskan mildras över tid i flaska.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Valfri Coopers ölsats
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
- 250g Brunt socker
- 20g Saaz pellets
- 2 msk Korianderfrön
- 2 st Kanelstänger
- 1 st Stjärnanis
- 1 st Vaniljstång (uppskuren)
- 1 x 11g Safbrew S-33 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Bärnsten
Beska: Medium
Kropp: Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 2 liter vatten i en kastrull (~4 l).
Tillsätt det bruna sockret, humlen och kryddorna och låt sjuda i 15 minuter.
Ta kastrullen av plattan och låt dra i ytterligare 30 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 20 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen (S-33 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ingredienser som behövs
-
American Amber Ale
21 l ~4,9 vol-%
American Amber Ale 0,00 kr -
Coopers Dark Ale 1,7kg
Klassiker i Original-serien
Coopers Dark Ale 1,7kg 165,00 kr -
Coopers Lager 1,7kg
Världsberömd lager
Coopers Lager 1,7kg 165,00 kr -
Int. English Bitter 1,7kg
Förflyttar dig i tid och rum
Int. English Bitter 1,7kg 175,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr