Tropi-Kölsch
En tropisk tillflyktsort i ett glas. Tropi-Kölsch strömmar ner i glaset som en solstråle från södra Stilla havet och slår sig ner under ett skum, vitt som stranden på en öde ö. Varma aromer av lime och kokos flyter förbi och lämnar inslag av len tropisk fruktighet i sina kölvatten. Sedan kommer en mjuk bris smaker av brödig malt, färsk kokosnöt och syrlig citrus som lägger sig på tungan. Allt lägger till slut ner sig inuti en uppfriskande beska.
Öltyp: Ale
Profil: Citrus, Fruktig, Söt, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 5
Färg (EBC): 6
Beska (IBU): 26
Bryggvolym (liter): 21
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Mexican Cerveza 1,7kg
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light
- ca 200g Riven kokos/kokosflingor
- Rivet skal från 2 limefrukter
- 1 x 11g Lallemand Köln Kölsch Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt ölsatsen och maltextraktet och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 20°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 12-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), riv skalet från två limefrukter. Undvik att få med det vita under skalet.
Rosta kokosen genom att sprida ut flingorna på en ugnsplåt och baka i ugnen på 150°C i 15 minuter, eller tills de blivit gyllengula.
Tillsät limeskalet och kokosen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse) och sätt på locket.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1015Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.