Fler bilder

American Burleywine

8,5 l ~9,9 vol-%

Söker du ett öl som du kan dela med gammelfarmor? Det är inte det här ölet. Framfusig, fräck och övermodig, det största av alla öl: Amerikanskt Barleywine! Sa du ”vin”? Det kallas barleywine (kornvin) eftersom 1) huvudingrediensen är mältat korn och 2) den snudd på tvåsiffriga alkoholhalten för den närmare vin än en genomsnittsöl. Mörk, brutal och djupsinnig, även efter en längre tids lagring delar den ut en rejäl humlesmäll. 

Ingredienser 

  • 1 x 1.3kg Mr Beer Diablo IPA
  • 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale 
  • 12g Centennial pellets
  • Carbonation Drops

Färg: Bärnsten
Beska: Medium
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatserna i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (bägge påsarna) över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 16-18°C som möjligt.
    Det är viktigt att jäsningen verkligen sker i den rekommenderade temperaturen eftersom den inledande jäsningen kommer att vara vulkanisk. Vi rekommenderar att du använder Krausen Kragen, som ökar utrymmet för brygden och håller skummet innanför jäskärlet.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 14-21 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 14, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Om rester av humle fortfarande ligger kvar i brygden kan du placera jäskärlet i ett isbad eller i kylen under ca 1 dag före buteljeringen.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs