Fler bilder

Coopers Artisan Reserve

23 l ~5,5 vol-%

Coopers Brewery, det stora lilla bryggeriet i Adelaide, brygger ett flasköl kallat "Artisan Reserve", en opastöriserad lager bryggd med ingredienser av hög kvalitet som tillsammans skapar en tilltalande fräsch blandning av smaker och aromer. Ölet hamnar i kategorin German Pilsner (BJCP 2.A) men håller en något högre alkoholhalt.
Vi som DIY-bryggare vill naturligtvis inte vara sena med att brygga en god, tysk pilsner! Coopers avslöjar tyvärr inte alla humlesorter som ingår i Artisan Reserve, men två av dem är ädla tyska sorter, Hallertau Tradition och Hallertau Hersbrucker, som bidrar med citrus och blommig karaktär. En rejäl mängd lagerjäst och sval temperatur under jäsningen får sedan skapa en gyllene Artisan Reserve, väl värd att vänta på.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst: 
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Efterjäsningen på flaska kan ta en eller två veckor längre än normalt.
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.


Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. European Lager
  • 3 x 500g Coopers Light Dry Malt
  • 1 x 25-28g Hallertau Tradition pellets (eller motsv)
  • 1 x 25-28g Hallertau Hersbrucker pellets (eller motsv)
  • 2 x 11g Saflager W-34/70 Dry Yeast
  • Carbonation Drops


Färg
: Gyllene
Beska: Låg/Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 5 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
    Tillsätt 1 påse (~25g) Hallertau Tradition humle och koka i 5 minuter.
    Tillsätt 1 påse (~25g) Hallertau Hersbrucker humle och koka i ytterligare 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt resten av Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (båda påsarna W-34/70) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 12-15°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 2-3 veckor.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare