Ashes Ale
23 l ~4,8 vol-%
Rivaliteten mellan det Australiska och det Engelska Cricketlagen har gamla anor. Den mest eftertraktade trofén, som dessa lag kämpar om, kallas "The Ashes". För att hylla dessa hårda drabbningar har Coopers skapat ett öl med ingredienser från både Australien och England. Den utvalda humlen är av sorterna Bramling Cross och East Kent Goldings, vilka bidrar med underbara smaker av färska svarta vinbär och citrus. Vi tror att det extra arbete som hanteringen av Crystal Malt innebär, är väl värt besväret. Slutresultatet blir en kraftfull ale, fullmatad med smak och doft.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int Australian Pale Ale
- 2 x 500g Light Dry Malt
- 200g Cara/Crystal Malt (100 EBC) (krossad)
- 1 x 25-28g East Kent Goldings pellets
- 2 x 25-28g Bramling Cross pellets
- 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse. Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten. Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan tillsammans med 250g Light Dry Malt.
Tillsätt East Kent Goldings humle och koka i 15 minuter. Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt 25g (ena påsen) Bramling Cross humle och låt dra i ytterligare 30 minuter med locket på.Tillsätt resten av Light Dry Malt och 2 liter kokhett vatten i jäskärlet. Rör om.
Sila vätskan från kastrullen i jäskärlet. Rör om.
Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 20°C. Rör om.
Strö torrjästen (Nottingham) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av Bramling Cross humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1010.