Fler bilder

B-side IPA

8,5 l ~6,5 vol-%

Detta är en IPA för riktiga fans eftersom riktiga fans vet att den bästa låten alltid ligger på B-sidan. Vi påstår inte att du är "The Eggman" om du inte gjorde det, men det är nog häftigt om någon känner till att det är närapå den 51:a årsdagen för en av de stora B-sidans singlarna.
Om du känner öl, kommer du att förälska dig i de tropiska tonerna av citrus och de komplexa rytmerna av kola och söt malt. Varaktig bitterhet kommer att rulla på som en melankolisk morgon, eller som en tung ballong. Detta öl rockar fett.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Long Play IPA
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
  • 1 x 25-28g Amarillo pellets
  • 1 x 25-28g Centennial pellets
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Gyllene/Bärnsten
Beska: Hög
Kropp: Medium/Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 1 liter vatten tillsammans med Malt Extract Smooth i en kastrull (~2 l).
    Tillsätt halva påsen Amarillo humle och halva påsen Centennial humle och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs