Fler bilder

Basrecept 23 liter

23 l 


Detta är ett basrecept för att brygga 23 liter öl med valfri Coopers ölsats och valfri Coopers jästillsats. Du kan gärna också använda extra ohumlat maltextrakt, med eller utan jästillsats. 
Vätskevolymen kan variera beroende på smak och rekommendation. Oftast brygger man 23 liter, men somliga ölsorter eller receptpaket mår bättre av en något mindre vätskevolym. Se produktsidan eller vår FAQ för mer information.
Alkoholhalten varierar beroende på vätskevolymen och på vilken jästillsats du tillsätter. Mät densiteten vid start och slut och använd denna formel för att räkna ut alkoholhalten.
Tillverkar du ett öl som förväntas bli bra mycket starkare än ca 5%, så gör du gott i att tillsätta två påsar jäst istället för en. Då orkar jästen lite bättre.

Ingredienser 

  • Valfri ölsats i någon av Coopers 1,7kg serier
  • Valfri Coopers jästillsats (Light Dry Malt, Brew Enhancer 1-3, Dextrose, Brewing Sugar...)
  • Carbonation Drops


Färg
: Beror på ölsatsen
Beska: Beror på ölsatsen
Kropp: Beror på ölsatsen/jästillsatsen
Ungefärlig alkoholhalt: Beror på vätskevolym och jästillsats
Kolsyresättning: Naturlig hos alla våra öl


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsats och jästillsats och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Ifall du har torra jästillsatser, lös upp dem i jäskärlet innan du tillsätter flytande ölsats/maltextrakt.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå volymen 18-23 liter (beroende på hur mycket öl du ska tillverka) och temperaturen 18-22°C.
    Strö torrjästen över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.
    Märk att de ölsatser som innehåller Lagerjäst* bör jäsas i lägre temperatur, ca 13-15°C. De kan dock startas vid 22°C. Ställ sedan jäskärlet i ett rum med 13-15°C och låt temperaturen i jäskärlet sjunka.
    *Ölsatser med Lagerjäst: Int. European Lager, TC 86 Days Pilsner, TC Golden Crown Lager.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter före man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Om du använder hela maltkorn, kan dessa krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningstiden beror på valda jästillsatser och kan ta allt mellan 1-3 veckor.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil vid samma värde över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare