Fler bilder

BeeKeeper

23 l ~5 vol-%


Honung kan vara ett välkommet inslag i ett Veteöl och det återfinns i ett och annat öl från hantverksbryggerier. Några av ingredienserna i det här receptet gör ölet likt en Wiessbier (BJCP kategori 15A) men tillägget av honung gör att ölet snarare hamnar i kategori 23 Speciality Beer. Specialöls-kategorin täcker en samling brygder som inte riktigt passar in i existerande kategorier eller som ännu inte nått så stor popularitet att det fått en egen kategori.

Detta honungsveteöl innehåller mer Light Dry malt än en typisk Weissbier, vilket skulle kunna göra det lite tungt, men honungen hjälper till att lätta upp munkänslan. Välj en honung du själv gillar och om du vill kan du experimentera med jästsort också. Se bara till att biodlaren blir stolt och nöjd!

Ingredienser 

  • 1 x 1.7kg TC Preacher's Hefe Wheat
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 1 x 335g Honung (kanske från en lokal biodlare)
  • 1 x 11g Munich Wheat Dry Yeast (eller exempelvis jästen i ölsatsen)
  • Carbonation Drops


Färg
: Gyllene
Beska: Låg/Medium
Kropp: Lätt

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt 2 x 500g Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen och honungen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 22°C. Rör om.
    Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1006-1010.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs