Black Pils
23 l ~4,9 vol-%
I de flesta fall är det korrekt att anta att ett glas fyllt med svart öl är antingen en stout eller porter. Men utseendet kan bedra. Stout och porter är inte de enda mörka öltyperna. Enligt BJCP:s kategori 4C är Schwarzbier (black beer) eller Svart Pils en mörk lager som balanserar rostad men mjuk maltighet med en medium humlebeska. I detta recept finns ett frivilligt tillägg av 300g Crystal malt som ger lite extra komplexitet och restsötma. Om du inte får tag på denna malt, kan du lämna bort den.
Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Efterjäsningen på flaska kan ta en eller två veckor längre än normalt.
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Ingredienser
- 1 x 1.7kg TC 86 Days Pilsner
- 1 x 1.5kg TC Malt Extract Dark
- 300g Cara/Crystal Malt (100 EBC) (krossad) <= Frivillig tillsats
- 1 x 11g Saflager W-34/70 Dry Yeast och/eller ölsatsens jäst
- Carbonation Drops
Färg: Svart
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Ifall du tillsätter maltkorn:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse. Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kokhett vatten. Sätt på locket och låt dra i 30 minuter.
Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och ta därefter kastrullen av plattan.
Sila ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet och 2 liter hett vatten i jäskärlet (detta vatten kan vara den kokade vätskan du haft maltkornen i). Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 24°C. Rör om.
Strö torrjästen (W-34/70 + jästen under locket på ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 13-15°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-21 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.