Fler bilder

Blushing Blonde

23 l ~4,4 vol-%

Att tillsätta bär i öl är en traditionell bryggmetod med många hundra år på nacken. Du kan tillsätta t.ex dina favoritbär från mataffärens frysdisk i en brygd och bären bidrar då fint med doft, smak och lite färg. Har du bär i frysen från den egna trädgården går det minst lika bra. Då ölet till färgen kan se ut lite som bubblande rosévin är det vackert att servera i champagneglas!

Detta recept är för den mer äventyrlige bryggaren, som är ute efter smaker och dofter som vanligtvis inte förknippas med öl. Jästen kommer att omsätta det naturliga sockret i bären och Brew Enhancer 1 bidrar till ölets fyllighet. När ölet lagras kommer estrar, humle och alkohol att gifta sig fint, beskan mildras och toffee/sherry-liknande karaktärer utvecklas.

Ingredienser 

  • 1 x 1.7kg Int. Canadian Blonde
  • 1 x 1kg Brew Enhancer 1
  • 500g Frysta bär av valfri sort
  • Carbonation Drops


Färg
: Koppar
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt Brew Enhancer 1 med 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Efter 1 dag, lägg de frysta bären i en nätpåse eller tygpåse och lägg påsen i brygden (OBS! Tänk på renligheten när du använder påse/duk).
    Låt jäsa i åtminstone 10 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs