Fler bilder

Boerderij Saison - The Farmhouse Beer

8,5 l ~6,5 vol-%

Detta recept hämtar inspiration från ett törstläckande belgiskt lantöl som lockar dig med en livlig, kryddig smak av ljus malt och en fruktig, pepprig doft med inslag av vanilj. I det här receptet får du koka maltextrakt och humle själv. Ingen färdig ölsats som bas!
Detta recept säger 12g humle. Resten av en 25-28g påse behövs egentligen inte. Om du önskar torrhumla med återstående mängd, eller lägga i den i koket när du tar kastrullen av plattan, är en smaksak.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i December 2015.

Ingredienser 

  • 2 x 500g Coopers Light Dry Malt
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Golden
  • 12g Perle pellets
  • 1 x 11g Lallemand Belle Saison Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Halm/Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 1 liter vatten tillsammans med Malt Extract Golden i en kastrull (~4 l).
    Tillsätt Perle humle och koka i 20 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter.
    Strö torrjästen (Belle Saison) över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1006-1010.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs