Fler bilder

British Bulldog Robust Porter

8,5 l ~6,6 vol-%

OG c:a 1.054

Med ett namn som British Bulldog så vet du att det här inte är en tyst och söt liten valp som du kan hitta i någons handväska. Det är en bulldog och den bits. Denna robusta version av en klassisk Engelsk Porter skapar en intensiv rostad, besk, mörk chokladsmak med en söt maltig avrundning och stark arom av kaffe, choklad och torkad frukt. Passar utmärkt till ett stort antal maträtter.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i September 2015.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Winter Dark Ale
  • 1 x 250g Mr Beer malt extract - Smooth
  • 100g Roasted/Chocolate Wheat Malt (900-1200 EBC) (krossad)
  • 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Brun/Svart
Beska: Medium
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Klä en kastrull (~2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 0,5 liter hett vatten (icke kokande).
    Sätt på locket och låt dra i 1 timme.
    Lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (Nottingham) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs