Fler bilder

Camilla's Folly

8,5 l ~6,5 vol-%

Att vänta i decennier på sin prins/prinsessa kan säkert göra en bitter. Den här tolkningen av öltypen Extra Special Bitter kan dock glädja dig under väntetiden och göra segern betydligt sötare. Ljus malt bildar bas tillsammans med lite karamell som skapar en trevlig komplexitet. Smaker värdiga en kunglighet.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
  • 12g Fuggles pellets
  • 12g Challenger pellets
  • 1 x 11g Safale S-04 Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Bärnsten
Beska: Medium/Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 0,5 liter vatten tillsammans med Malt Extract Smooth i en kastrull (~2 l).
    Tillsätt Fuggles humle och koka i 5 minuter.
    Tillsätt Challenger humle och ta kastrullen av plattan. Låt stå och dra i 10 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (S-04) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-24°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs