Fler bilder

Czech Pils

20 l ~5,2 vol-%

Staden Pilsen stod för ett genombrott inom ölbryggning när man 1842 fick fram det första klara, ljusa ölet. Att man i allmänhet sedan fick möjlighet att kyla sitt öl hjälpte också till att göra pilsner/lager poppis över hela världen. Även Coopers brygger lager. Deras första Gold Crown Lager kom 1968.
Detta recept-öl kan klassas som BJCP-kategori 2B (Bohemian Pilsener). Enligt kategoribeskrivningen ska det vara en uppfriskande lager. Krispig men ändå komplex och väl avrundad.
Det här ölet mår bra av att lagras minst 4 veckor på flaska.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst: 
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Efterjäsningen på flaska kan ta en eller två veckor längre än normalt.
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC 86 Days Pilsner
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 1 x 25-28g Saaz pellets
  • 1 x 11g Lagerjäst enligt egen smak + jästpåsen under locket
  • Carbonation Drops


Färg
: Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 0,5 liter vatten och ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt Saaz humle och låt dra i 15 minuter.

    Tillsätt 1kg Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Sila ner humlevätskan i jäskärlet.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 20 liter och 24°C. Rör om.
    Strö torrjästen (W-34/70 + jästpåsen under locket) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 13-15°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 2-3 veckor.
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs