Dass Alto
23 l ~5,0 vol-%
Dass Alto är en mörk precisions-bryggd kvasi-lager. Precisionen är förstås upp till dig. Ölet hamnar i den mörkare delen av öltypen Northern German Altbier och presenterar sig därför som en renare version av en amber ale. Varma toner av karamell och biscuit kompletteras av blommiga, fruktiga och kryddiga toner. Förvänta dig mjuka maltiga smaker som följs av en ren humlebeska. Dass Alto, bryggd i en tradition av perfektion.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Coopers Real Ale
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
- 200g CaraMunich 1 Malt (80-100 EBC) (krossad)
- 2 x 25-28g Spalt pellets
- 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast + Jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Bärnsten
Beska: Medium
Kropp: Lätt/Medium
OG: 1.042
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse. Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten. Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Tillsätt 1 påse (25-28g) Spalt humle och koka i 10 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 16-18°C. Rör om.
Strö torrjästen (Nottingham + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 16°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 2-3 veckor.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 6 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1006-1010.
Ingredienser som behövs
-
Coopers Real Ale 1,7kg
För de invigda
Coopers Real Ale 1,7kg 165,00 kr -
TC Malt Extract Amber 1,5kg
Ohumlat maltextrakt 1,5kg
TC Malt Extract Amber 1,5kg 139,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Nottingham Ale Yeast, Lallemand
Alejäst av engelsk typ
Nottingham Ale Yeast, Lallemand 44,00 kr