Fler bilder

Devil's Brew Porter

23 l ~6,2 vol-%

Låt dig förföras av mörkrets furste. Kraftfull, robust och komplex. Att brygga fram denna porter blir din största trollerikonst. Dess själ är lika mörk som den är tung. Mjuk och maltig med en ond avslutning i choklad och kaffe. Denna Devil's Brew värmer den kallaste höst och vinter men går lika bra att dricka året om. En bättre porter står icke att finna innan helvetet fryser till is.
Serveras något varmare än kylskåpstemperatur.
Detta recept var Månadens Receptpaket i Maj 2016.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Devil's Half Ruby Porter
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 300g Chocolate Malt (800-1000 EBC) (krossad)
  • 1 x 11g Lallemand Nottingham Ale Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops

 

Färg: Brun/Svart
Beska: Medium
Kropp: Medium/Tung
OG: 1.058

 

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse. Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten. Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt 1 kg Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18-20°C. Rör om.
    Strö torrjästen (Nottingham + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs