English Bitter
20 l ~3,5 vol-%
Coopers ölsats English Bitter i International-serien är en riktig storsäljare och ger dig ett mycket välsmakande öl. I det här grundreceptet rekommenderar Coopers att du enbart använder Light Dry Malt (inget socker). Receptet ger en måttlig alkoholhalt vilket också gör ölet drickvänligt. Receptet är mycket okomplicerat och passar även nybryggaren.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. English Bitter
- 1 x 500g Light Dry Malt
- Carbonation Drops
Färg: Koppar/Brun
Beska: Medium
Kropp: Lätt/Medium
OG: 1.035
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt 500g Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 20 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen (jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010.