English Bitter X
23 l ~4,8 vol-%
Sugen på en smakrik engelsk bitter? Här brygger vi med välkända ingredienser och skapar pålitliga, traditionella smaker.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Innkeeper's Daughter Sparkling Ale
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Dark
- 1 x 500g Coopers Light Dry Malt
- 1 x 25-28g East Kent Goldings pellets
- 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Koppar/Brun
Beska: Medium
Kropp: Medium
OG: 1.042
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 2 liter vatten och ta kastrullen av plattan.
Tillsätt East Kent Goldings humle och låt dra i 15 minuter.
Sila ner humlevätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen (Nottingham) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010.
Ingredienser som behövs
-
TC Malt Extract Dark 1,5kg
Ohumlat maltextrakt 1,5kg
TC Malt Extract Dark 1,5kg 139,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Nottingham Ale Yeast, Lallemand
Alejäst av engelsk typ
Nottingham Ale Yeast, Lallemand 44,00 kr -
East Kent Golding 28g
Humlepellets 28 gram
East Kent Golding 28g 36,00 kr -
TC Innkeeper's Daughter 1,7kg
Sparkling Ale
TC Innkeeper's Daughter 1,7kg 189,00 kr