English Stout
23 l ~4,8 vol-%
Coopers ölsats Int. Irish Stout ger, om man följer receptet på burken, en torr stout. Det här kan man lätt modifiera och istället brygga en sötare stout (English) genom ett tillägg av mörkt maltextrakt och lite Fuggles humle.
BJCP:s riktlinjer för öltypen 13B (Sweet Stout) beskriver stilen så här: En mycket mörk, söt, fyllig, något rostad ale.
Om så önskas kan 300 g krossad chokladmalt tillsättas för några extra dimensioner i smak och arom.
Den här sortens brygd tjänar på att lagras och mogna.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Irish Stout
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Dark
- 20g Fuggles pellets
- 1 x 11g Valfri engelsk alejäst + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Svart
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Följ stegen i grå text IFALL du använder 300 gram maltkorn till receptet.
I annat fall börja direkt med att koka upp 1 liter vatten i en kastrull.Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.Koka upp vätskan (eller vattnet) och ta kastrullen av plattan.
Tillsätt 20g Fuggles humle och låt dra i 30 minuter.
Sila ner humlevätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen (extrajästen + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.