Fler bilder

Extra Smooth Bitter

23 l ~4,1 vol-%

Ölsatsen English Bitter utvecklades med Styrian Golding humlearom. Tanken låg på stilen från "moderlandet" (Storbritannien).
Det australiska originalreceptet inkluderar melass, vilken kan vara svår att få tag på i vårt hörn av världen. Vill du ändå pröva det här receptet, kan du ersätta melassen med halva mängden sirap.
Tillsatsen av melass/sirap ger en lätt smörig karaktär, som jämnar ut den upplevda nivån av beska.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. English Bitter
  • 1 x 1kg Brew Enhancer 1
  • 200g Melass (eller 100g Sirap)
  • Carbonation Drops


Färg
: Koppar
Beska: Medium/Hög
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt Brew Enhancer 1 med 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen och melassen (eller sirapen) i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21-27°C. Rör om.
    Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i 21-27°C (dock hellre 21°C än 27°C).

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs