Fler bilder

Festive Funk IPA

10 l ~5,6 vol-%

Det är högsommar, festivalerna har startat och nyheten om denna IPA kommer som musik till våra öron. I en närapå psykedelisk fusion, smälter denna IPA samman stilerna Saison och American, för att producera ett gyllene, medelfylligt IPA som varken är alltför starkt eller bittert. Med sin fräscht bittra avslutning är denna måttligt maltiga brygd den perfekta sommardrycken. Men släng iväg rökelsepinnarna, så du inte missar de peppriga aromerna av apelsinskal som avges av de tre distinkt olika humlesorterna.
Peace, Love and IPA.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Long Play IPA
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 12-13g Nelson Sauvin pellets
  • 12-13g Amarillo pellets
  • 1 x 25-28g Enigma pellets (eller Galaxy)
  • 1 x 11g Lallemand Belle Saison Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Halm/Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Lätt/Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 2 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~4 l).
    Tillsätt Nelson Sauvin humle och koka i 10 minuter. Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt Amarillo humle och låt dra i ytterligare 10 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 10 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (Belle Saison + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-12 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt Enigma (eller Galaxy) humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1004-1008.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs