Fler bilder

Goodnight America

23 l ~4,6 vol-%

Mörk lager är ofta en populär brygd och denna amerika-inspirerade mörka lager är inget undantag. Eftersom den jäser med äkta lagerjäst kombinerar brygden de fina egenskaperna hos en Vienna Lager (fyllig, maltig, mjuk) med egenskaperna hos en American Pale Ale (humlearomer och ett rent, beskt avslut) och skapar då en fyllig kopparbrun brygd som gärna skryter med smaker av rostad malt och vanilj som avslutas i citrus och tallbarr.
Receptet kvalar in i kategorin extraktbryggning och humlen är ingen mindre än den ovanliga Falconers Flight.
Detta recept var Månadens Receptpaket i December 2015.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Efterjäsningen på flaska kan ta en eller två veckor längre än normalt.
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.

Ingredienser 

  • 2 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 200g CaraMunich 1 Malt (80-100 EBC) (krossad)
  • 3 x 25-28g Falconer’s Flight pellets
  • 1 x 11g Saflager W-34/70 Dry Yeast
  • Carbonation Drops


Färg
: Koppar/Brun
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Häll över vätskan i en större kastrull (~8 l).
    Tillsätt ytterligare 2 liter vatten och 500g TC Malt Extract Amber.
    Koka upp vätskan.
    Tillsätt 1 påse (25-28g) Falconer’s Flight humle och koka i 20 minuter.
    Tillsätt ytterligare 1 påse (25-28g) Falconer’s Flight humle och koka i ytterligare 15 minuter.
    Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt den sista påsen (25-28g) Falconer’s Flight humle och låt dra i ytterligare 10 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt resten av maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (W-34/70) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 12-15°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 2-3 veckor.
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1006-1010.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs