Hefeweizen
23 l ~4 vol-%
Det tyska Weissbier (veteöl) är en mycket bra ölsort för hembryggare att efterlikna. Många kommersiellt framställda varianter av Veteöl innehåller jästpartiklar, "mit hefe" (tyskans hefe=jäst), precis som naturligt efterjäst, hembryggt öl. Detta recept är nog så enkelt som det kan bli och lämpligt för dem som vill göra en Weissbeer i enlighet med tysk lag - mängden vete ska vara minst 50% av den totala mängden malt.
Den föreslagna jästen skapar klassiska veteöls-karaktärer såsom banantoner, kryddiga, fenoliska smaker - för många en önskvärd smak. Om du vill mildra dessa karaktärer, kan du låta jäsningen ske i den nedre delen av temperturintervallet, eller använda den jäst som medföljer ölsatsen.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
- 1kg TC Malt Extract - Wheat
- 1 x 11g Safbrew WB-06 Dry Yeast eller Lallemand Munich Wheat Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Låg/Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt ölsatsen och 1kg maltextrakt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om. (Du kan spara resten av maltextraktet i kylskåp för senare bruk.)
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 22°C. Rör om.
Strö torrjästen (WB-06 eller Munich) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-24°C som möjligt (24°C ger mer veteölsaromer än 18°C).Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
Ingredienser som behövs
-
TC Malt Extract Wheat 1,5kg
Ohumlat maltextrakt 1,5kg
TC Malt Extract Wheat 1,5kg 139,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Munich Classic Wheat Beer Yeast, Lallemand
Veteölsjäst av tysk typ
Munich Classic Wheat Beer Yeast, Lallemand 49,00 kr -
TC Preacher's Hefe Wheat 1,7kg
Bönesvar...
TC Preacher's Hefe Wheat 1,7kg 189,00 kr