Fler bilder

Hop Slam IPA (AU)

21 l ~5 vol-%

Som namnet antyder är detta öl fullpackat med humle. Inget för den svaghjärtade. Receptet har länge varit en klar favorit på Coopers forum.
”Aussie Hop Slam” må låta som ett boxningsmästerskap för känguruer, men det är faktiskt ett ölrecept. Fullpackat av australisk humle. Kombinationen av Galaxy och Topaz producerar ett kraftigt aromatiskt IPA med passionsfrukt och citrus, draperat med ett generöst tilltag av tropiska frukter. Lägg ännu till humlen som redan finns i bryggburken, så talar vi om generösa mängder humle i ett öl.
Ifall du inte får tag på Topaz (den kan vara rätt sällsynt i våra trakter), så kan du kanske ersätta den med exempelvis Citra eller Cascade.
Ersätter du bägge humlesorterna med Equinox-humle, så får du en Hop Slam IPA (Equinox), vilken varit Månadens Receptpaket i Juli 2015.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Brew A IPA
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 1 x 25-28g Topaz pellets
  • 1 x 25-28g Galaxy pellets
  • Jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops


Färg
: Koppar
Beska:Hög
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare