Fler bilder

Hop Slam IPA (USA)

23 l ~5,6 vol-%

Som namnet antyder är detta öl fullpackat med humle. Inget för den svaghjärtade. Receptet har länge varit en klar favorit på Coopers forum.
Denna Hop Slam IPA kommer att få publiken på även de billiga sitserna i basketarenan att hoppa upp. Den är en välhumlad IPA i amerikansk stil. Den är fruktig och blommig, med inslag av citrus och tropisk frukt. Den maltiga ryggraden varvas av citruskaraktär och stadig beska. Det kanske låter som lite väl mycket för somliga, men helheten är faktiskt en perfekt utförd passning mellan Columbus och Mosaic - de starkaste dribblarna i humlevärlden. Kanske vi rentav kan få se dem spela för Hopland Globetrotters nån vacker dag. Då kan det vara dags att förstärka plankan.
Detta recept var Månadens Receptpaket i Juni 2016.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Brew A IPA
  • 3 x 500g Light Dry Malt
  • 1 x 25-28g Columbus pellets
  • 1 x 25-28g Mosaic pellets
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops


Färg
: Bärnsten/Koppar
Beska: Hög
Kropp: Medium/Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt Light Dry Malt och 3 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 20°C. Rör om.
    Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs