Fler bilder

Kilted IPA

23 l ~3,8 vol-%

De flesta bryggare känner väl till historien bakom India Pale Ale (BJCP-kategori 14A) – Ett kraftfullt öl med mycket hög beska, alkohol och humlearom. Men hur mycket vi än fascineras av den historien så kan det ändå möjligen ha varit så att IPA serverades till trupperna som ett mellanstarkt öl medan en alkoholstarkare dryck i form av Porter var avsedd för officerskåren och annat fint folk. Detta kanske skulle kunna förklara den stora mängd mellanstarka IPA som framställs kommersiellt, varav många blivit prisbelönta ales. I det här receptet kopierar vi just en sådan IPA som bryggs i Skottland.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Brew A IPA
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 300g Cara/Crystal Malt (100 EBC) (krossad)
  • 28-30g Fuggles pellets
  • 1 x 11g Safale S-04 Dry Yeast (eller jästen från ölsatsen)
  • Carbonation Drops


Färg
: Koppar
Beska: Hög
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 2 liter vatten i en kastrull (~4 l) och ta kastrullen av plattan.
    Lägg de krossade maltkornen i en silduk eller kokpåse och lägg dem i kastrullen. Låt dra i 30 minuter.
    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan pånytt och ta åter kastrullen av plattan.
    Tillsätt 10 g Fuggles humle och låt dra under lock i 15-30 minuter.

    Tillsätt Light Dry Malt i jäskärlet och sila ner den nyss kokade vätskan i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (S-04 eller jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs