Fler bilder

Lemon Zest Weizen

22 l ~4,7 vol-%

Här är ett Veteöl som kanske skulle kunna platsa i BJCP-kategorin 15A (Weissbier) om det inte vore för den extra lilla touchen av citrus. Citrusarom och smak ger en speciell uppfriskande karaktär med mjuka estrar och underliggande runda smaker av vete.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 500g Brew Enhancer 1 (halva paketet)
  • ”Zest” från en citron
  • 1 x 11g Lallemand Munich Wheat Beer Dry Yeast (eller jästen från ölsatsen)
  • Carbonation Drops


Färg
: Halm
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt 500g Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen och 500g Brew Enhancer 1 i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (Munich) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Vid dag 5: Koka upp 1 liter vatten och ta av plattan. Tillsätt rivet skal från en citron och låt dra i 15 minuter. Sila bort citronskalen och låt vätskan svalna. Häll därefter vätskan i jäskärlet. Rör inte om.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs