Mexicopean Laveza
23 l ~5,2 vol-%
Många bryggare vill, istället för att använda torra sockerblandningar, kombinera 2 olika ölsatser. Den andra burken innehåller, precis som den första, jäsbart maltextrakt och humle som balanserar smaken. Om du inte provat denna metod förut kan det vara en bra början att testa kombinera Int. Mexican Cerveza med Int. European Lager. Burkarnas olika humlearomer kombineras till en mycket smakrik, fyllig lager. Denna "toucan" (two-can) metod är ett roligt sätt att brygga, och den öppnar vägen för ett oändligt antal nya recept.
Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Efterjäsningen på flaska kan ta en eller två veckor längre än normalt.
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. European Lager
- 1 x 1,7kg Int. Mexican Cerveza
- 12-25g Valfri humle (frivilligt)
- Jästpåsarna från ölsatserna
- Carbonation Drops
Färg: Halm
Beska: Medium/Hög
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt ölsatserna och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 20-24°C. Rör om.
Strö torrjästen (bägge påsarna) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 13-15°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 2-3 veckor.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Om du vill ha i extra humle: Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008.