Oktoberfest
20 l ~4,4 vol-%
BJCP kategori 3B beskriver öltypen Oktoberfest som ”Mjuk, ren och ganska fyllig, maltig karaktär… en av de klassiska maltiga öltyperna med en maltighet som ofta beskrivs som mjuk, komplex och elegant…”
Historien bakom Oktoberfest (känt som Märzen då det är ungt) beskrivs också i BJCPs riktlinjer: ”Baseras på en utveckling av Wienerölet… Typiskt bryggt på våren, avslutar den traditionella bryggsäsongen. Lagras i kalla grottor eller källare under de varma sommarmånaderna. Serveras på hösten vid traditionella festligheter.”
Detta öl mår bra av att lagras på flaska i minst 4 veckor före servering.
Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Efterjäsningen på flaska kan ta en eller två veckor längre än normalt.
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. European Lager
- 1 x 500g Light Dry Malt
- 200g Cara/Crystal Malt (100 EBC) (krossad)
- 1 x 11g Saflager W-34/70 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Återfukta jästen innan du börjar: Rör ner bägge jästpåsarna i 2,5dl ljummet vatten. Täck över smeten med plastfolie.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter vatten i en kastrull (min. 4 l).
Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.Tillsätt Light Dry Malt i jäskärlet och sila ner den kokta maltvätskan i jäskärlet. Rör om.
Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 20 liter och 22-24°C. Rör om.
Rör ner jästen i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 12-15°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 2-3 veckor.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008.
Ingredienser som behövs
-
Coopers DIY Brew Kit
Vårt stora startpaket 23 liter
Coopers DIY Brew Kit 1 299,00 kr -
Int. European Lager 1,7kg
Lager som en lager ska vara
Int. European Lager 1,7kg 185,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Light Dry Malt 500g
Passar i alla brygder. 500g
Light Dry Malt 500g 69,00 kr -
SafLager W-34/70
Lagerjäst av europeisk typ
SafLager W-34/70 59,00 kr