Anarchy IPA
Ett revolutionerande öl att hålla ögonen på. Under ytan finns en underström av malt, som tyst samlar till ett uppror av dofter och smaker. Trygga övertoner av citrus, litchi och tropiska frukter leder revolten, tätt följt av en lätt maltig sötma på tungan. Allt innan en trotsig, men bitter finish sätter ordning på patrasket.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Tallkåda, Citrus, Fruktig, Beskt avslut, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 5,7
Färg (EBC): 11
Beska (IBU): 40
Bryggvolym (liter): 22
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light
- 250g Crystal Malt (100 EBC) (krossad)
- 1 x 25g Chinook pellets
- 1 x 25g Simcoe pellets (eller Summit)
- 1 x 25g Cascade pellets (eller Columbus)
- 1 x 11.5g SafAle US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan tillsammans med halva paketet (250g) Light Dry Malt.
Tillsätt Chinook humlen och koka i 30 minuter.
Ta kastrullen av plattan och ställ den i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt resten av Light Dry Malt tillsammans med ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 9-12 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 6 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1012-1015.