Fler bilder

Brekky Oat Cream IPA

Frukost är dagens viktigaste måltid. Det är ju klart. Men tänk om bara tanken på geggig müsli eller tjock gröt inte riktigt tilltalar en? Tja, vad sägs då om en utsökt blandning av havre, malt, humle och en något mjölkig godhet, toppat med tropisk frukt? Det är precis vad vår Brekky Oat Cream IPA levererar - när som helst på dagen.
Det är blekt halmgult, som morgonsol i ett glas. Stora aromer av passionsfrukt stiger och strålar ut under täcket av ett mjukt, vitt skum. Du hälsas sedan av smaker från citrus och tropiska frukter, plus en stor munkänsla avrundad av sötman hos de ojästa sockerarterna i laktosen. God morgon ... men kanske vänta till eftermiddagen innan du njuter av den.

Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Söt, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 4,3
Färg (EBC): 9
Beska (IBU): 34
Bryggvolym (liter): 22

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Mexican Cerveza
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Wheat
  • 250g Golden Naked Oats 12-24 EBC (krossad)
  • 1 x 100g Laktos
  • 1 x 25g Bravo pellets
  • 1 x 25g Mosaic pellets
  • 1 x 25g Citra pellets
  • 1 x 11g Lalbrew Verdant IPA Dry Yeast
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) och hetta upp det till 60-70°C.
    Tillsätt de krossade havrekornen (i en silduk eller kokpåse) och låt dra under lock i 30 minuter.
    Lyft upp silduken/kokpåsen med havrekornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.

    Koka upp vätskan och tillsätt laktosen. Låt koka i 5 minuter.
    Tillsätt Bravo humlen och ta kastrullen av plattan. Låt dra under lock i 30 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 9-12 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1009-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare